maanantai 14. helmikuuta 2022

Pihan bambu




Kaikenlaista on tapahtunut näinä kahtena vuotena jolloin käynti Ban Prasopsukissa oli, jollei mahdotonta, niin ainakin vaikeaa.  On ollut tartuntavaaraa, karanteeniriskiä, lentorajoituksia, tiukkoja tarkastuksia ja yleistä epävarmuutta. Suurta huolta talosta ei kuitenkaan ole tarvinnut kantaa. Sijainti keskellä kylää on taannut jatkuvan naapurikontrollin ja silmälläpidon. Vain kissat ovat vallanneet pihalta itselleen elintilaa. Toki muutakin oli tapahtunut. 

Päänvaivaa on aiheuttanut kahdessa vuodessa niin  pihalla kuin puutarhassa rehevöitynyt luonto. Takapihalla on vuosikymmeniä kasvanut bamburykelmä. Mahtava, monivuotinen, korkeuksiin kurottava, jatkuvasti versova bambu. Makea bambu, kuten paikalliset sanovat. Bambulajeja lienee toistatuhatta, enkä tiedä kuinka ne eroavat toisistaan. Sen huomaa, että toiset ovat paksumpia ja korkeampia. Joidenkin versot ovat syötäviä, toiset eivät. Takapihalla kasvava laji on sitä suuhun pantavaa  ja se puskee uusia versoja sukulaisten iloksi ja ruuan höysteeksi. Tuttua aasialaisesta ruuasta kiinnostuneille.


Ajatus bambupuskan kaatamiseen syntyi kun bambu on kasvanut mahtavin mittoihin vaatimatta sen suurempaa tilaa ympärilleen.  Kunnes tuli rajuilma ja ankara tuuli pyyhki yli Lampangin laakson. Kun se osui pihabambuun niin latvastaan notkea kasvi taipui ja taipui. Kylliksi taivuttuaan se pyyhki naapurin katolta tiilet ja saman kohtalon sai myös kirkon ulkorakennus. Niitä sitten makseltiin ja pyydeltiin anteeksi.





Aloimme pohtia bamburyppään poistamista, mutta kaatamisessa on oma vaivansa.  Bambu on puurunkoinen ruohokasvi, vaikka ei se ruoholta näytä. Runko alaosastaan on tiivis ja kivettyneen kaltainen. Rungon voi sahata, mutta muutaman rungon jälkeen on edessä jäähyväiset sahalle tai sahan terottaminen. Sahaa ei kylässä juuri käytetä, eikä kirves kuulu paikalliseen työkalupakkiin. Näillä tienoilla varsinainen jokapaikan työkalu on viidakkoveitsi. Jonkinlainen vaihtoehto kirveelle. Tuppeen työnnettynä se roikkuu vyöstä kantajansa selkäpuolella. Kai sitä käytetään nimensä mukaisesti viidakossa, mutta käyttö kylissä on pääasiassa jatkuvan rehevöitymisen torjuntaa, puiden ja oksien karsintaa.


Täkäläinen veitsityyppi on painava, hamaran puolelta paksu, kärkeä kohti levenevä ja kärjestä tylppä. Painopistettä on viety veitsen kärkeen, mikä lisää iskuihin voimaa.   Ainakin täällä se on lyömätyökalu ja siksi sen kutsuminen veitseksi ei jotenkin istu. Vahvat ranteet ja terävä veitsi. Tehokas yhdistelmä, mutta monirunkoisen bamburyppään kaataminen on työläs hanke.






Bambun kaatamisessa tai oksimisessa on outo hankaluus. Työhön ei tahdo löytyä tekijää. Syy on yllättävä. Puun lehdillä on sietämätön ominaisuus. Kutisee ja kirvelee, kuin olisi joutunut kirppuarmeijan hyökkäyksen kohteeksi. Erityisesti hikinen iho on altis.  Mysteeriksi on jäänyt kutinan aiheuttaja. Ihmiset tuntevat puun tavat.  Tarvitaan pitkää maanittelua ja kunnon korvausta.

On myös ystävällisesti ehdotettu kaikenlaisia konsteja bambujen hävittämiseksi. Levittämällä seitsemän kiloa suolaa bambupöheikön juurille tappaa isonkin pöpelikön. Neuvojan mukaan tehokas keino. Ei erityisen ympäristöystävällistä, eikä hankkeeseen ryhdytty. Ajatus bambun kaatamisesta jäi harkintaan ja tyydyimme harvennushakkuisiin.  Pisimmät rungot saivat kyytiä.

Monikäyttöisestä bambusta on jopa asuintiloihin asettuneiden pahojen henkien karkoitukseen.Tuleen joutuva bambu on paukkupommi. Kuumuudessa sen runko halkeaa ja  paukahtaa äänekkäästi. Terävä, laukauksen kaltainen ääni saa hetkeksi pälyilemään ympärilleen. Tällä käytännön keinolla pahat henget pidettiin loitolla ja ajettiin muualle ilkeilemään. 





Kulinaariselta puolelta löytyy erityisen maukas ja vatsan täyttävä käyttö. Kaduilla ja toreilla olevista grilleistä myydään ”khaulaam”- nimistä tuotetta muutamalla baatilla. Halkaisijaltaan nelja, viisisenttiseen puolimetriä pitkään bambun pätkään on sullottu esivalmistettua makeaa tahmariisiä, kookosmaitoa ja joskus myös sokeria. Päästään tulpattu bambuputki laitetaan grillin tai nuotion läheisyyteen missä se kuumentuessaan kypsyttää  sisällön. Lämmössä haurastunut bambuputki avataan kuten banaani konsanaan Kannattaa kokeilla, jos eteen sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti