maanantai 21. kesäkuuta 2021

Songkran - kun vuosi vaihtuu



Postaus on julkaistu 18.4.2018, kunnes sössin ja se katosi.

On monta tapaa laskea aikaa ja aina ajanlaskun alkupiste sijoittuu johonkin. Thaimaassa vanha järjestelmä perustui kuun kiertoon ja kansalliset juhlapäivät sijoittuivat Buddhan elämän vaiheisiin. Aurinkovuoteen siirryttiin 1880-luvulla ja vuodesta 1951 lähtien siirryttiin seuraamaan länsimaissa noudatettua ajanlaskua. Liike-elämä ja hallinto elävät tässä ajassa. Kansallisen kalenterivuosi kuitenkin lasketaan Buddhan elämänvaiheista ja nyt vuonna 2021 eletään vuotta 2564. Vuosi alkoi länsimaisen kalenterin mukaisesti 1. tammikuuta, vaikka uuden vuoden juhlinta oli täydessä vauhdissa 13-15. huhtikuuta. Nykyaikaisesta elämänmenosta huolimatta vanhaan kuunkiertoon perustuvan elämisen mallin heijastumia näkyy vieläkin. Menestystä haetaan etsimällä sopiva ajankohta kuun kierrosta. Sieltä löytyy opastusta elämän eri vaiheisiin ja vaikkapa suotuisat istutuspäivät puutarhan kasveille. 



Pirun torjujat


Vaikka kyseessä on buddhalainen traditio, niin näkyy se myös kristityssä Ban Prasopsukin kylässä. Kylän vanhempia kokoontuu kirkon pihalla olevan katoksen, ”salaan” alle asetetuille penkeille. Nuoriso, siis vanhusten aikuisikäiset lapset ja lastenlapset, tulevat osoittamaan kiitollisuuttaan heidät kasvattaneelle sukupolvelle. Mukana on vesilasissa, tai kupissa tilkka hajustettua somploi-vettä, jolla symbolisesti pestään vanhusten kädet.  Kiittäminen tapahtuu kunnioittavasti vanhusten edessä polvillaan ollen. Vanhukset puolestaan pirskottelevat vettä kiittäjien hiuksille toivoen heille onnea tulevalle vuodelle. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain suvun sisäinen tapahtuma. Vanhuksille tuntemattomat vieraat saattavat saapua pitkienkin matkojen takaa tervehtimään kylän arvossa pidettyjä vanhuksia. Arvellaan ehkä arvostetun vanhuksen olevan varmempi tae kulman takana odottavalle onnelle.


Songkranin viettoon liittyy julkisuudessakin esitelty vesisota, jossa aikuiset ihmiset kulkevat vesiastiat kainalossa kastellen kaikea mikä liikkuu. Alkunsa tämä meno lienee saanut siitä, että buddhalaisessa kulttuurissa veden pirskottelulla toivotaan lähimmäiselle kaikkea maallista onnea. Tapana on myös maalata talkilla valkoinen pilkku lähimmäisen otsaan samoissa tarkoituksissa. Nyt kun homma on osittain lähtenyt lapasesta, niin erilaiset vettä sylkevät aseet, ruiskut ja ämpärit ovat käytössä ja pilkun maalaamisen sijaan talkkia hierotaan kahdella kädellä kanssakulkijan päähän. Eikä mieltänsä sovi pahoittaa. On sopeuduttava pukeutumalla olosuhteisiin sopivalla tavalla ja mieluusti omalla vesitykillä.  Turistikeskusten kadut täyttyvät lapsenmielisistä, jotka matkaavat jopa joka puolelta maailmaa näihin juhliin. 


Kolme päivää kestävillä  riehakkailla juhlilla on masentava puolensa. Muutama vuosi sitten näiden päivien aikana menehtyi yli kuusisataa ihmistä erilaisissa onnettomuuksissa.


Kyllä kylästäkin juhliin osallistutaan. Pickupin lavalle saavillinen vettä, lapset lavalle, kauhat mukaan ja kaupungille. Lavalta vettä jalkakäytävillä liikkuvien niskaan. Jalkakäytäville asettautuneet vastaavat omilla keinoillaan. Kuka valmiiksi asennetuilla ruiskuilla ja kuka milläkin. Varmaa on, ettei kukaan selviä kastumatta. 




Tammikuun ensimmäinen


Tammikuun 1. päivänä voi myös juhlia uuden vuoden alkua. Tietysti tämä on meille tuttu ja perustuu länsimaiseen kalenteriin. Pienessä kylässä juhlinta on melko vaatimatonta, rakettien paukuttelua ja nuorison ilonpitoa.  Tammikuun ensimmäiseen ei tietääkseni liity mitään erityistä täkäläistä perinnettä.

Neljännesvuosisata sitten uudenvuoden aatto kaupungilla oli hiljainen.. Oli vain lähes autio kaupunki. Keskeisin mielenkiintoni kohde oli kuu. Sen paikka keskellä taivaan lakea kummastutti.  Oli kuin taivaallinen katulyhty. Nyt on kaikki toisin. Edistys, tai ainakin muutos on saapunut kaupungin keskustaan. On kirjavia valoja, väen paljoutta ja katumyymälää jos jonkinlaista.



Kiinalainen uusi vuosi alkaa melko pian helmikuussa. Kiinalainen kalenteri on lunaarinen, kuun kiertoa seuraava. Uuden vuoden juhliminen alkaa näin ollen vuosittain eri aikoina. Kuten tiedetään kiinalaiseen kalenteriin sisältyy 12 vuoden periodit eläinten mukaan nimettyine vuosineen. Yli toistakymmentä prosenttia Thaimaan väestöstä omaa kiinalaiset juuret ja tämän  miljoonapäisen joukon juhlista on kysymys. Heidän osuutensa elinkeinoelämässä on melko suuri. Sitä saattaa selittää se, että maahan muuttanut kiinalainen ei  aikoinaan saanut omistaa maata, eikä hänellä ollut oikeutta kaikkiin ammatteihin. Elinkeinoksi jäi kauppa ja liiketoiminta. Tulee mieleen juutalaisten kohtelu Euroopassa. 



Kiinalainen uusi vuosi näkyy ja ennen kaikkea kuuluu ankarana rummun päristyksenä ja symbaalien paukkeena, kun puna-keltaisiin asuihin pukeutuneet nuoret kiertävät kaupunkia lohikäärmekulkueina. Korvia huumaavan melun saattelemat kulkueet ryntäilevät myymälästä toiseen tarkoituksenaan paholaisten ja muiden elämän arkea hankaloittavien henkiolentojen karkotus. Korvauksena pirun torjunnasta kauppias antaa pienen rahalahjan.

Varmistaakseen toimiensa onnistumisen poistuva joukko räjäyttää vielä kauppiaan myymälänsä eteen asettamat paukkupommit. Rätisevä meteli on hirmuinen. Paksu sininen savu ja rakettien punaiset suojuspaperit jäävät todistamaan korvia huumaavasta vierailusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti