Jonkinlainen yllätys oli, kun ymmärsin, että riisi ei ole pelkästään märän
maan kasvi, vaan että se kasvaa niin kaskimailla kuin kuivilla pelloillakin.
Geneettinen muuntelu on tiettävästi helppoa ja lajikkeita löytyy jopa
tuhansittain. Yllätys on ollut sekin, että tätä maata on asutettu kaskeamalla
ja kaskimaahan riisiä istuttamalla.
Kepillä kuoppa ja siemen sinne ja katso, muutaman kuukauden kuluttua oli
ruokaa saatavissa.
Lampangin kaupunki on vuorten ympäröimässä laaksossa. Ihmiset kutsuvat tätä
riisikattilaksi. Vuoret ovat kattilan reunat ja pohjalla riisiä. Laakson halki
kulkee Wang-joki, joka yläjuoksultaan padottuna muodostaa elintärkeän vesivaraston
riisipeltojen kasteluun ja tulvavesien säätelyyn. Vuodessa saadaan yksi tai
kaksi satoa, peltojen sijainnista riippuen. Prasopsukin pellot ovat kaukana
joesta, joka merkitsee yhtä satoa vuodessa. Ehkä useampaankin olisi
mahdollisuus, mutta kustannukset veden juoksuttamisesta tekevät siitä kannattamatonta. Varsinaiset
suurtuotantoalueet sijaitsevat vuoristoisesta pohjoisesta etelään, keskisessä
Thaimaassa.
Aurinko kuivaa |
Vesi johdetaan kanavia ja ojia pitkin Ban Prasopsukin pelloille ja joskus myös
pumppaamalla. Ei voi olla ihmettelemättä
sitä osaamista, jolla vesi on saatu kulkemaan ja kastelujärjestelmät luotua.
Paikalliset pellot ovat pieniä. Mittayksikkö on rai, eli 1,6 aaria. Veden pakeneminen estetään kolme-, neljäkymmentä
senttiä korkealla pengerryksellä. Kukin voi johtaa veden omalle pläntilleen, sen
päätymättä naapurin iloksi. Montako raita kullakin on, siitä ei ole käsitystä. Kylää ympäröivät pellot ovat kuitenkin
pääasiassa talouksien omaa varaa.
Riisin taimet kasvatetaan erillisillä pelloilla vähän yli kuukauden
ikäisiksi, nyhdetään juurineen, latvat tasataan ja viedään istutettaviksi. Riisin
istutus on talkootyötä, mutta perinteellisesti se on kuulunut naisten
tehtäviin, kuten yleensäkin raskas ja yksitoikkoinen työ. (Tuon totean
neljännesvuosisadan satamatyössä raataneen lastaajaäidin poikana.) Sanovat, että jos naiset sen tekevät, niin
riisistä saadaan valkoista kuin naisen rinta. Jonkin sortin motivointia.
Alueen suosikki ja pääasiallinen lajike on makea riisi, eli tahmariisi. Sokeripitoisuus
on huomattava ja paikallisia diabeetikoita on kehotettu
välttämään sen syömistä. Suositus koskee myös painostaan huolehtivia. Tahmariisi
valmistetaan liottamalla se yön yli vedessä ja kypsennetään seuraavana päivänä höyryssä.
Syötäessä se puristellaan käsissä palloksi ja kastetaan erilaisissa
kastikkeissa, joita aina löytyy ruokapöydästä. Riisipallon avulla noukitaan myös
”sattumat” ruuasta. Paikallinen väestö tekee sen tyylikkäästi.
Perinteinen malli |
Kuuman kauden päättyessä. |
Sadon korjuun jälkeen elämä pelloilla rauhoittuu. Vasta kuuman kauden
edetessä paimenten saattelemat seebulaumat ilmestyvät pelloille syömään riisin
sängen. Thaimaan kuvaan joskus tiiviisti kuuluneet vesipuhvelit ovat käytännön peltotöistä
kadonneet. Ovat kuulema tehottomia, jaksavat kyntää vain puoli päivää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti