lauantai 7. huhtikuuta 2018

Ympäristön hoidosta ja muista puitteista.




Naapurikylän, Ison Banaanin kaunistus. Puutarhanhoito on arvossaan.

Vuosi sitten kunnan päättäjiltä tuli kehoitus järjestää kylän jätehuolto. Tohinalla näin tehtiin. Muutama luento ja kädestä pitäen - opastus johti kotipihalla siihen, että hankittiin muutama jäteastia lisää ja teipattiin seinään kuvallinen opaste talon kielitaidottomalle.
Sekajäte sai oman astiansa, kompostoitava omansa. Jäte, josta oli taloudellista hyötyä kerääjälle kuten pullot, pahvit, muovit ja sen sellaiset saivat astiansa. Vaatimaton vanha roska-astia sai ottaa vastaan ns. vaaralliset jätteet, paristot, lamput, vanhat sähkötarvikkeet jne. 

Jäteasema kotipihalla.
Kompostoinnin onnistumista saattoi alun alkaen epäillä. Eikä harhaan mennyt. Kun jokapäiväinen ruuan hankinta vie suuren osan ajasta, näyttäytyy kompostin hoito oudolta puuhasteluna. Työn täyttämästä päivästä ei juuri aikaa löydy. Jos valinta on tehtävä muutaman kolikon tuottavan sipulien niputtamisen ja maapallon pelastamisen välillä, niin valinta on selvä. Oma suu on lähempänä. Kompostoinnista luovuttiin vähin äänin, eikä yritys kantanut muutamaa kuukautta pidemmälle. Kylän puolustukseksi on todettava, että se kuitenkin elää kohtuullisessa sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Hiilijalanjälki lienee melko mitätön. Ihmiset eivät hevin turmele heille elannon antavaa ympäristöä.

Runsas luonto tuottaa uskomattomat määrät kuivia, pudonneita lehtiä. Se, mikä ennen haravoitiin poltettavaksi takapihalla piti nyt saada mahtumaan yhteen pönttöön. Ei onnistunut. Kaksi vuotta sitten kiellettiin avotulen teko. Tavoitteena tietenkin jatkuvien pensas- ja metsäpalojen estäminen. Kielto kestää lähes puoli vuotta, sateettoman kauden. Toukokuun alusta roskaroviot ovat taas sallittuja. Näihin  aikoihin alkavat myös ensimmäiset yksittäiset sateet ja kuten tiedettyä märkä palaa huonosti. Kieltoa noudatetaan, jos noudatetaan. Kylminä aamuina savua nousee pihalta jos toiselta. 

Sekajäte kerätään kerran viikossa kylissä kiertävillä autoilla. Sen jatkokäsittely on surullista katsottavaa. Sekajäte lajitellaan. Läheisellä aukiolla on pitkä pöytä takanaan joukko miehiä. Paperisin hengityssuojaimin varustetut hiljaiset miehet tyhjentävät jätepussit pöydälle ja kaivavat  haisevan moskan seasta kaiken rahanalaisen edelleen myytäväksi. Todellista paskaduunia.

Lehdet putoo, vai olisiko tämä oksa?

Pusikoituminen on kiivasta. Jalansijaa saatuaan erilaiset maanpeittokasvit leviävät vauhdilla. Sitä estääkseen kylän väki kokoontuu muutaman kerran vuodessa sirpein ja veitsin ruokkoamaan lähiympäristöä. Ympäristön siisteys on niin kaupungissa kuin kylässäkin silmiinpistävää, mutta muovipussit muodostavat ongelman. Ne ovat maksuttomia ja melko pienikokoisia. Yksi ostoskerta paikallisessa tavaratalossa saattaa tuottaa toistakymmentä muovista kauppakassia. Kassaneiti pakkaa ostoksia hiukan lajitellen eri pusseihin. Muutama tuote kuhunkin. Eikä vain kaupan kassit. Lähes kaikki pakataan muovipusseihin, katukeittiön ruuista aina kotitekoiseen pontikkaan.

Puutarhajätteen käsittelyä.
Kylän vesihuolto on nykyisin kohtuullisessa kunnossa, mutta on ollut muitakin aikoja. Porakaivoja on porattu ja syvyyksistä on löytynyt vettä. Tosin kuivalla kaudella on palokunnan säiliöautolla ollut kysyntää. Takana ovat kuitenkin ajat, jolloin talojen nurkilla oli aktiivikäytössä tuhansia litroja vetävät betonista tehdyt vesitankit.  Sadekautena kerättiin talteen kuivan kauden varaksi myös katoilta valuva vesi. Sanottiin, että seitsemän sateen jälkeen katto on riittävän puhdas. Hätäapua veden niukkuuteen toi kylässä muutama kaivo. Nykyisin vesijohtoverkko tavoittaa lähes kaikki kylän talot. Veden puhtaus lienee tosin vähän niin ja näin. Ainakin oma vesisäiliömme on vuosittain puhdistettava. Säiliön pohjalle kertyy hienojakoista, maaperästä irronnutta maa-ainesta. Joissakin talouksissa on vedenpuhdistuslaitteita ja osassa ei.  Juomavesi tilataan naapurikylässä asuvalta Thatilta, joka tuo pullot tullessaan ja vie mennessään.

Kun vettä tulee, niin sitä myös menee. Useimpien perheiden harmaat vedet lasketaan suoraan luontoon. Jäteveden poistoa ei ole kummemmin järjestetty. Harvassa talossa on vielä tarkoitukseen sopivia järjestelyjä. Liikkeellä kuitenkin ollaan. Ensimmäisiä järjestelyjä viemäröinnin hoitamiseksi on otettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti