maanantai 16. lokakuuta 2017

Kirkosta



Uusi kirkko...
Erikoiseksi kylän tekee se, että kun lähes koko muu maa on läpeensä buddhalainen, niin tämä pikkuriikkinen Ban Prasopsuk ponnistelee meille tutun kristinuskon pohjalta. On oma kirkkorakennus ja jumalanpalvelukset sunnuntaisin. Palkattuun pappiin ei aina ole ollut varaa, mutta se ei ole haitannut. Omista joukoista on löytynyt sananselittäjät. Hengessä ollaan vahvoja ja kristillistä perinnettä seurataan. Jopa korttelien nimet ovat raamatusta.


En tiedä onko kotikutoinen käännös kylän nimestä täysin oikea. Puhuessamme Onnellisiksi tulevien ihmisten kylästä voisimme yhtä hyvin käyttää sanaa autuas. Tekee mieli uskoa, että sitä on tavoiteltu, mutta en tiedä onko thaikielessä sille vastinetta? Siis Autuaaksi tulevien ihmisten kylä. Se ja sama. Nimi on pullollaan optimismia ja näin on hyvä.


Kirkko on presbyteerinen ja osa amerikkalaista organisaatiota. Se on paljon muutakin kuin hengellisen toiminnan keskus. Pääasiassa naisista koostuva kahdeksan jäsenen seurakuntaneuvosto, tai mikä sen nimi onkaan, vastaa kylän muistakin toimista. Se kanavoi kylän ja kyläläisten toiveet ja on äänitorvi kunnanhallintoon. Seurakunnan varainhankinta on niin omaperäistä ja moni-ilmeistä, että siihen on syytä palata. Kertyvät varat ohjataan osin kirkkorakennuksen kuluihin, mutta erityisesti tasoitetaan opintielle pyrkivien nuorten kyläläisten polkua. Vähävaraisuus on edelleen monelle este ja yläasteen jälkeen usean nuoren koulutie nousee varojen puutteessa pystyyn. Myös köyhistä vanhuksista huolehtiminen on seurakunnan asialistalla. Yksinäisten vanhusten köyhyys on armoton, eikä se ole yhteneväinen suomalaisen köyhyyden kanssa.


..ja vanha.
Täsmällistä tietoa ei ole milloin ja kuinka kristinusko pieneen kylään kotiutui, mutta todennäköisesti asialla on ollut joku uskonsa oikeudesta varma.  Naapurin yli seitsemänkymppiseltä tuli vastaukseksi naurua ja toteamus, ettei asiasta ole aavistusta. Ehkä joku kylästä tietäisi. Vastaus oli jotenkin odotettu.  Kysyypä lähes mitä mennyttä ajankohtaa tai jonkin asian ikää, niin täsmällistä vastausta ei saa. Sitä ei ole, tai se ei kiinnosta.  Mahtaisiko taustalla olla erilainen ajankäsitys? Puhutaan syklisestä ajankäsityksestä.  Tätäkö se?




2 kommenttia:

  1. Hurjan kuulosta, että jollain noin merkittävällä ei ole syntyhistoriaa. 😮 Selvästi löydät kiinnostavia juttuja, vaikka olen jo paljon kuullut ja käynyt paikan päälläkin pariin kertaan. 😊 Pian taas uudestaan. 👨‍👩‍👧

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan syntyhistoria loytyisi, mutta kiinnostavaa on, ettei se oikein täkäläisiä kiinnosta. Yleensäkin tapahtumien sitominen johonkin päivämäärään tai vuoteen näyttää olevan epäolennaista. Syklinen aikakäsitys?

      Poista